Interview met Hendri over de Roparun

Hardlopen voor het goede doel

Dit weekend vindt de Roparun weer plaats. De Roparun is een estafetteloop van meer dan 500 kilometer, met als doel het ophalen van geld voor palliatieve zorg. Onze collega Hendri loopt dit jaar weer mee! Wij vroegen hem wat de Roparun precies inhoudt en waarom hij meedoet.

Kun je uitleggen wat de Roparun is?

De Roparun is een estafetteloop, met als doel het ophalen van geld voor het goede doel. Het opgehaalde geld gaat naar palliatieve zorg; ondersteunende zorg voor mensen met kanker. Het gaat hierbij niet om medicijnen en dergelijke, maar om het toevoegen van levenskwaliteit. Het motto zegt dit heel mooi: ‘Leven toevoegen aan de dagen, waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven’. Het leven van mensen met kanker en hun naasten wordt met het opgehaalde geld aangenamer en draaglijker gemaakt.

De Roparun is een groot evenement dat één keer per jaar gehouden wordt, waaraan ik dit jaar voor de derde keer meedoe. Het is een estafetteloop van in totaal 550 kilometer. Er zijn twee routes; mijn team loopt de route van Enschede naar Rotterdam en de andere route is van Parijs naar Nederland. Je doet mee aan de Roparun met een team. Het team is weer opgedeeld in twee groepen. Beide groepen bestaan uit vier lopers, twee fietsers, een busje en een navigator. Groep 1 begint met lopen: zij lopen vijf uur lang in estafettevorm en worden dan afgewisseld door groep 2. De vier lopers van de groep lopen om de beurt twee kilometer en wisselen elkaar constant af. Als de vijf uur om zijn, worden zij afgewisseld door de andere groep, die vervolgens vijf uur loopt op dezelfde manier. De eerste groep kan dan vijf uur rusten: zij gebruiken deze tijd om te eten, douchen en slapen. Dit herhaalt zich tot de 550 kilometer gelopen is. Dit duurt ongeveer 48 uur en in deze tijd lopen we dus non-stop door. Of het nou regent of de zon schijnt!

We beginnen zaterdag om 14:45 in Enschede. Maandag, tweede pinksterdag, zijn we om 14:45 op de Coolsingel in Rotterdam.

Je vertelde al dat de Roparun geld ophaalt voor palliatieve zorg. Gaat het hierbij om één goed doel of worden er meerdere goede doelen gesteund?

Het overkoepelende doel is inderdaad de palliatieve zorg, maar het opgehaalde geld wordt verdeeld over meerdere goede doelen. Een deel gaat naar verschillende hospices en zorginstellingen, om deze bijvoorbeeld leuker in te richten of om nodige materialen aan te kunnen schaffen. Een ander voorbeeld is dat een deel van het geld gebruikt wordt om uitjes of vakanties te kunnen organiseren voor mensen die ziek zijn. Op de site van de Roparun staat een overzicht van gesteunde goede doelen.

Wat is voor jou de reden om mee te doen aan de Roparun?

Het is een leuk evenement om aan mee te doen. Voor mij is dit de enige manier waarop ik mensen die zo ziek zijn kan helpen. Ik ben geen dokter en heb geen medicijnen gestudeerd, dus op die manier kan ik niet helpen. Maar via mijn hobby, hardlopen, kan ik geld ophalen om er voor te zorgen dat deze mensen een iets aangenamer leven hebben.

Vivochem sponsort jullie team, kun je daar iets meer over vertellen?

Vivochem is onze kledingsponsor, dus wij lopen in Vivochem sportkleding. Vivochem sponsort ons voor drie jaar, waarvan dit het tweede jaar is. Ze doen dit natuurlijk omdat ik als medewerker meeloop en ze mij hierin willen steunen. Vorig jaar liep Ilse ook mee en waren er dus twee medewerkers die meededen. Daarnaast is Vivochem een sociaal betrokken bedrijf; we staan open voor dit soort dingen.

De run is ongeveer 550 kilometer, hoeveel kilometer loop je per deelnemer?

Elke deelnemer loopt ongeveer 70 kilometer. Er zijn namelijk stukken die je met meer lopers samen loopt. Sommige stukken wil je graag lopen, ook als het niet je eigen stuk is. Hoe mooi is het bijvoorbeeld als je met zijn allen door Almelo loopt? Hierdoor maak je meer kilometers dan alleen je eigen deel.

Wat heb je gedaan om voor dit evenement te trainen?

Gewoon regelmatig hardlopen. Ik loop sowieso twee keer per week hard en daarnaast sport ik nog één keer per week om bijvoorbeeld mijn core te trainen. Het is belangrijk om te zorgen dat je fit blijft. Als je eenmaal op een bepaald niveau zit is het een kwestie van bijhouden.

Kunnen mensen nog doneren?

Dat kan zeker! Via deze link kun je ons team sponsoren: https://www.roparun.nl/teams/team-run2heal/donate 

Hendri, bedankt dat we je een aantal vragen mochten stellen. Heel veel succes dit weekend!