Uw B2B partner in chemische distributie

Het verschil tussen gedemineraliseerd en gedestilleerd water | Blog

Neem contact met ons op

Bij ViVoChem bieden wij gedemineraliseerd water aan, maar wat is dit nou precies? Bij puur water wordt er onderscheid gemaakt tussen twee soorten, namelijk gedemineraliseerd water en gedestilleerd water. Bij beide soorten wordt het zout uit het water verwijderd, maar de methode en eindresultaten verschillen. Lees verder om meer te weten te komen over beide soorten en over wat de verschillen zijn. Zo weet u precies wat u ontvangt wanneer u gedemineraliseerd (Demiwater) inkoopt bij ViVoChem.

Hoe wordt water gedemineraliseerd?

Gedemineraliseerd water staat bekend onder vele namen, zoals geïoniseerd water, demiwater of osmosewater. Dit water is gezuiverd van alle ionen (zouten en mineralen), waaronder calcium, magnesium en natrium. Wat het zeer geschikt maakt voor verschillende industriële toepassingen, waarbij het hoofddoel is om kalkaanslag te voorkomen. Hierbij kan worden gedacht aan autowasserijen tot waswater voor de productie van delicate producten. Houdt er wel rekening mee dat organische moleculen zoals bijvoorbeeld virussen of bacteriën worden niet verwijderd uit gedemineraliseerd water.

Water kan door middel van verschillende technieken worden gedemineraliseerd, dit zijn onder andere:

  1. Ionenwisseling: Deze methode wordt uitgevoerd door middel van een ionenwisselaar. Deze bestaat uit een behuizing gevuld met kunsthars. Hiermee worden ongewenste ionen uit een waterige stroom verwijderd door ze uit te wisselen met minder schadelijke ionen.
  2. Continue De-ionisatie: Deze methode wordt ook wel Electro De-ionisatie genoemd. Het bestaat uit een membraanfiltratie en een ionenwisselaar. Hierdoor zijn er in tegenstelling tot een traditionele ionenwisselaar geen chemicaliën nodig voor regeneratie.
  3.  Omgekeerde osmose: Bij omgekeerde osmose wordt water gedemineraliseerd door druk uit te voeren op een membraan. In dit geval is dit een semipermeabel membraan. Hierbij worden grote moleculen gefilterd.
  4.  Ultrafiltratie: Net zoals bij omgekeerde osmose maakt ultrafiltratie gebruik van het voeren van druk op een membraan. Deze membraanfilter is gemaakt om zeer kleine deeltjes en micro-organismen uit het water te filteren.

Hoe wordt water gedestilleerd?

Gedestilleerd water is water in een zeer zuivere vorm en wordt gedestilleerd door middel van een destilleerapparaat. Een destilleerapparaat werkt door middel van verdamping en verkoeling van het water. Het water wordt verhit tot het kookpunt, wat ervoor zorgt dat de verontreinigingen achterblijven op de bodem van het apparaat. De zuivere waterdamp zal juist opstijgen en worden opgevangen. Vervolgens wordt het nogmaals gereinigd door een carbonfilter. Na afloop van dit proces blijft gedestilleerd water over dat 100% vrij is van bacteriën, parasieten, virussen en ziektekiemen. Verder is het voor 99,99% vrij van andere vervuilende stoffen zoals zware metalen, gifstoffen en anorganische mineralen. Omdat dit water zo zuiver is, wordt het onder andere gebruikt in ziekenhuizen en de voedselindustrie. 

Het verschil tussen gedemineraliseerd water en gedestilleerd water

Bij zowel gedemineraliseerd water als gedestilleerd water zijn zouten uit het water verwijderd. Toch zijn er enkele verschillen. Zo is gedestilleerd water zuiverder dan gedemineraliseerd water, maar komt hier een duur proces bij kijken. Het water wordt verhit en vervolgens opnieuw verkoeld, wat veel energie kost. Om deze reden is de aanslag op het milieu ook hoger dan bij gedemineraliseerd water.

 De methode voor demineralisatie kost weinig energie. Daarnaast hoeven er geen chemicaliën gebruikt te worden voor dit proces, waardoor de aanslag op het milieu zeer laag ligt. Voor de meeste toepassingen werkt gedemineraliseerd water echter net zo goed of beter, waardoor dit een goede oplossing kan zijn.

Belangrijke punten om te onthouden

  • Gedestilleerd water is zuiverder dan gedemineraliseerd water.
  • Gedemineraliseerd water kost minder stroom dan gedestilleerd water.
  • Gedemineraliseerd water heeft een lagere aanslag op het milieu dan gedestilleerd water.
  • Gedestilleerd water wordt voornamelijk gebruikt in ziekenhuizen of de voedselindustrie.
  • Gedemineraliseerd water wordt voornamelijk gebruikt voor industriële toepassingen.

Gedemineraliseerd water van ViVoChem

Bent u benieuwd naar onze levermogelijkheden voor gedemineraliseerd water? Vraag dan gerust een offerte aan op onze productpagina. Als u vragen heeft, zijn onze medewerkers meer dan bereid om al uw vragen te beantwoorden.

Over ViVoChem

ViVoChem is dé B2B-partner op het gebied van distributie, opslag, drumming en export van chemische grondstoffen. Wij hebben meer dan 130 jaar ervaring in de chemische distributie en kunnen u dus verzekeren van geruime kennis, expertise en know-how. Wij staan klaar om u te helpen met al uw processen.

Meer informatie

Contact opnemen met ViVoChem

Bent u benieuwd of gedemineraliseerd water een goede oplossing is voor uw toepassing? Neem contact met ons op of vraag vrijblijvend een offerte aan, een van onze medewerkers denkt graag met u mee over de mogelijkheden.