Nobian, Vivochem en Bolk samen naar de Military

Zout, chemie en logistiek

Boekelo en ‘het zout’ zijn al meer dan een eeuw met elkaar verbonden. Vanaf de bouw van de eerste iconische boortorens rondom het dorp is de zoutindustrie uitgegroeid tot een belangrijke activiteit. Weliswaar niet meer in Boekelo zelf maar wel in de wijde omgeving. Toch keert het zout sinds 2019 voor een paar dagen naar Boekelo terug: tijdens Military Boekelo-Enschede.

Samen met Bolk Logistics organiseerde Nobian, zoals de nieuwe naam luidt van de Twentse zoutfabriek, voor de editie van 2019 een symposium over het belang van natriumchloride en logistiek en distributie. Dat smaakte naar meer: in 2021 waren beide partijen weer aanwezig op Military Boekelo-Enschede. En dit jaar sluit een derde partij aan: ViVochem uit Almelo. De combinatie is niet willekeurig want alle drie partijen werken met elkaar samen als het om zout gaat.

Toen Yvar van den Winkel in 2017 locatiedirecteur werd in Hengelo vond hij het al vreemd dat Nobian geen binding had met de military: “Terwijl wij onder de landerijen, waarop de military wordt gehouden, het zout oppompen op een diepte van 600, 700 meter”, zei hij destijds. Dat daar verandering in kwam had te maken met het feit dat hij in Hengelo werd ‘ondergedompeld’ in de Twentse cultuur. “En ik vond het opvallend dat we nooit op de military waren. Maar dat hebben we gerepareerd”, aldus Van den Winkel, thans directeur mijnbouw.

Ook voor Bolk Logistics was er in voorgaande jaren weinig animo voor het Boekelose evenement, zegt algemeen directeur André Pluimers van Bolk Transport: “We hebben door het hele jaar al een aantal events, zoals onze haringparty. Maar de combinatie met Nobian en het symposium was aantrekkelijk.”

Beide bedrijven zijn zakelijke partners in het zout: Bolk Logistics heeft een belangrijk aandeel in de logistiek van de half miljoen ton zout die wordt verwerkt tot zoutspecialiteiten. Dat gebeurt in de fabriek van Groupe Salins op het terrein van Nobian. De Franse multinational, ook bekend van merken als Baleine en Fleur de Sel de Camargue, verwerkt in Hengelo Twents zout tot likstenen, vaatwastabletten, Jozo en Nezo zoutmolentjes en vaatjes en zouten voor de voedingsmiddelenindustrie. Met een speciale shuttle worden drie tot vier keer per uur de verpakte producten vanuit de fabriek van Groupe Salins naar de mega-opslaghal van Bolk Logistics vervoert. Vanuit de hal van maar liefst 27.000 vierkante meter worden de producten verder naar klanten getransporteerd: zelfs tot in Japan.

Overigens wordt twee miljoen ton zout uit Twentse bodem per schip vervoerd naar voornamelijk klanten in de chemische industrie.

Daartoe kan ook ViVochem worden gerekend. De Almelose leverancier van grondstoffen en eindproducten voor tal van industrieën en sectoren, van voedingsmiddelen tot schoonmaak en coatingbedrijven, is ook klant van Nobian. Ronald IJzer: “ViVochem is in 1894 ontstaan vanuit de Almelose textielindustrie, onder andere voor de productie van chloor. Nu verwerken en distribueren wij vijftig miljoen kilo chemicaliën per jaar.”

IJzer is ervan overtuigd dat de aanwezigheid op de military een meerwaarde heeft: “Ik vond het zelf altijd al een leuk evenement. Nu we deelnemen in de hospitalitytent in de cross country kunnen we mensen op een andere manier ontvangen, in een bijzondere ambiance. We doen alleen business2business. Dit is een mooie manier om de klanten te bedanken voor het vertrouwen dat ze ons schenken.”

Ook André Pluimers ziet die andere omgeving als een pre: “Het is een familie-event. Niet in je nette pak maar met je partner, met je gezin een dag genieten in Boekelo. Onze hospitality zien we als een soort thuishonk. We ontvangen onze relaties ‘s ochtends en dan gaan ze de cross in. En daarna komen ze weer terug bij ons. Geen verplichtingen, je bent niet de hele dag bij elkaar. Het is voor veel relaties leuker dan een voetbalwedstrijd. En bovendien krijg je andere gesprekken op zo’n dag.”

Voor Nobian geldt nog een ander aspect: “We willen relaties ook laten zien hoe belangrijk de zoutwinning is. We nodigen bestuurders uit, zowel lokaal als landelijk, eigenaren van grond en andere partijen. Kijk, er zijn verschillende inzichten over onze activiteiten. Met onze gastvrijheid op de military willen wij ook meer begrip kweken”, aldus locatiedirecteur Sieger Lodders: “De drijfveer voor onze activiteiten is deze omgeving. Ook daarom horen wij op de military te zijn.”

De drie partners richten in de cross een ruime hospitalitypaviljoen in. Uiteraard ontbreken bokbier en stamppot niet. Het hoort bij het netwerken, zegt Pluimers van Bolk: “We staan er met drie bedrijven en ik hoop dat er een mooie wisselwerking is: niet alleen tussen ons, maar ook tussen de relaties. We maken het mogelijk om mensen, die elkaar nog niet kennen, te ontmoeten.” Ook Ronald IJzer ziet uit naar die dynamiek tussen de verschillende relaties: “Maar bij ons is er nu al veel enthousiasme.”