Ijzerhydroxide

Ferroxol® | Blog

Duurzaamheid is tegenwoordig één van de meest besproken onderwerpen in de wereld. Het verminderen van de CO2 uitstoot, is hier een belangrijk onderdeel van. Daarom wordt steeds meer gekeken naar nieuwe manieren om energie op te wekken. Eén van de duurzamere alternatieven voor fossiele brandstoffen is het gebruik van biogas. Ijzerhydroxide kan goed worden gebruikt in dit proces, maar wat is nou de toegevoegde waarde?

Wat is biogas precies?

Biogas wordt veelal gebruikt om energie op te wekken. Het is een gasmengsel dat ontstaat door middel van een natuurlijk biologisch proces, namelijk vergisting. Biogas kan op verschillende manieren worden ingezet. Zo wordt het toegevoegd aan het aardgasnet om onze huizen te voorzien van gas en energie. Verder kan biogas ook worden gebruikt als brandstof voor transport en bij het verstoken in een warmte-kracht-koppeling installatie.

Fossiele brandstoffen zoals aardgas zijn niet duurzaam. Bij de verbranding komt CO2 vrij dat duizenden jaren onder de grond opgeslagen zat. Dit zorgt ervoor dat er extra CO2 wordt toegevoegd aan de lucht, dit past totaal niet bij deze tijd. Biogas wordt daarentegen gemaakt door plantresten te laten vergisten. Planten die groeien, nemen CO2 op uit de lucht. Wanneer biogas wordt verbrand, komt dezelfde CO2 vrij. Op deze manier wordt er dus geen extra CO2 toegevoegd aan de lucht, wat biogas klimaatneutraal maakt en dus beter voor het milieu. Biogas bestaat uit 60% methaan, 35% koolstofdioxide en in kleinere mate een restfractie ammoniak, organische vetzuren en siloxanen, waterstofgas en waterstofsulfide.

Wat is biogas en waarom is de toevoeging van ijzerhydroxide noodzakelijk?

In Nederland word biogas veel gewonnen in biogasinstallaties. Biomassa en cosubstraten, zoals mest, bevatten veel zwavelverbindingen. Hoe hoger het zwavelgehalte in biomassa, des te hoger het zwavelgehalte in biogas. Om deze reden is het van belang om de kwaliteit van het gas te verbeteren. Hierbij dient het water en waterstofsulfide te verwijderen uit het gas. Ijzerhydroxide is een goede oplossing om te ontvochtigen en zwavel te verwijderen. Hierdoor kan het worden ingezet om waterstofsulfide (zwavel) in de gasfase te binden om zo de corrosieve eigenschappen van het biogas te verminderen.

Naast het ontzwavelen en ontvochtigen, kent ijzerhydroxide ook andere toepassingen. Zo kan het bijvoorbeeld worden ingezet als filtermateriaal bij luchtreiniging en waterzuivering.

Ontdek de toepassingen van ijzerhydroxide (Ferroxol®)

In deze video vertelt Daniel kort wat ijzerhydroxide is en welke toepassingen het product heeft. Wilt u meer van Vivochem zien? Bekijk dan onze videopagina voor een overzicht van alle video’s.

Ijzerhydroxide van Vivochem bestellen?

Wilt u ijzerhydroxide toepassen op uw proces? Vraag dan gerust een vrijblijvend offerte aan. Als u vragen heeft, staat één van onze enthousiaste medewerkers paraat om al uw vragen te beantwoorden.

Vraag een offerte aan

Over Vivochem

Vivochem is al meer dan 130 jaar dé B2B-partner op het gebied van distributie, opslag, drumming en export van chemische grondstoffen. Dagelijks vertrouwen bedrijven uit diverse sectoren op de producten en diensten van Vivochem. Wij staan ook klaar om u te ondersteunen in al uw processen.

Bij Vivochem kunnen wij u van 3 dingen verzekeren:

  • Persoonlijk contact.
  • Flexibiliteit in de levering.
  • Veel kennis, expertise en knowhow.