Uw B2B partner in chemische distributie

Natriumchloride en Kaliumchloride | Blog

Neem contact met ons op

In de winter dalen de temperaturen vaak tot onder het vriespunt. Dit kan natuurlijk zorgen voor veel sneeuw- en ijspret, maar een ander gevolg hier van is minder leuk. De gladheid kan namelijk ook leiden tot gevaarlijke situaties in het verkeer. De oplossing hiervoor is het strooien van strooizout. Hiervoor worden twee soorten zout gebruikt, Natriumchloride (NaCI) en Kaliumchloride (KCI). Bent u benieuwd naar de overeenkomsten en verschillen? Wij vertellen u dit en meer.

Natriumchloride als dooimiddel

Natriumchloride wordt in het dagelijks gebruik keukenzout genoemd en kent verschillende toepassingen. Het wordt voornamelijk gewonnen op drie manieren:

 1. Het indampen van pekel: Deze methode wordt in Nederland het meest gebruikt om natriumchloride te winnen. Hierbij wordt water in de grond gepompt op plaatsen waar veel zout in de grond zit. Deze buizen gaan dusdanig diep, dat het in de zoutlaag terecht komt. Op deze manier lost het zout op in het water. Het opgeloste water in het zout wordt pekel genoemd. Het water in de pekel wordt verdampt waardoor het zout overblijft. Dit zout wordt daarna schoongemaakt voor gebruik.
 2. Het indampen van zeewater: In warmere landen laten ze zeewater overlopen over het land. Dit wordt dan opgeslagen in grote, ondiepe bakken. De warmte zorgt er dan voor dat het water verdampt, waardoor alleen het zout achterblijft. Dit zeezout kan makkelijk worden verzameld. In Nederland is het te koud voor deze methode.
 3. Mijnbouw in zoutmijnen: Dit is een methode die vooral vroeger werd gebruikt, maar in sommige landen gebeurt dit nog steeds. Mijnwerkers hakken zout in grote stukken uit de grond. Deze mijnen liggen soms wel 300 meter onder de grond.

De toepassingen van natriumchloride

Zoals u nu al weet wordt natriumchloride gebruikt als strooizout, maar het wordt ook voor andere zaken gebruikt. Natriumchloride kent onder andere de volgende toepassingen:

 • Smaakmaker.
 • Conserveringsmiddel voor voedsel.
 • Verschillende toepassingen in de cosmetica-industrie.
 • Onthardingszout in waterontharders.
 • Veevoederzout in diervoeding.
   

Kaliumchloride als dooimiddel

Net als natriumchloride, is kaliumchloride ook een zout dat verschillende toepassingen kent. Het wordt gewonnen uit mijnen in de vorm van kalizouten en wordt voor verschillende doeleinden gebruikt. Nederland heeft bijna geen kaliumvoorraden, waardoor het afhankelijk is van import. Bij ViVoChem zijn we ons hiervan bewust en daarom zijn wij actief bezig om voorraden aan te houden.

De toepassingen van kaliumchloride

 • Meststof of bestanddeel ervan
 • Smaakversterker
 • Hulpstof in vaccins en medicijnen
 • Bestanddeel van smeltzout in de raffinage van metalen
   

Natriumchloride of kaliumchloride gebruiken als strooizout

Zowel natriumchloride als kaliumchloride zijn uiterst geschikt om te gebruiken als strooizout. Natriumchloride werd tot nog toe het meest gebruikt. Tegenwoordig wordt kaliumchloride als alternatief gebruikt, aangezien het beter is voor het milieu en het vriespunt lager ligt. Verder is kaliumchloride ook een gezonder alternatief voor tafelzout, maar het smaakt wel iets bitterder.

Bent u benieuwd naar onze levermogelijkheden? Wij leveren verschillende soorten zuiverheden natriumchloride en kaliumchloride die te gebruiken zijn als industriezout en consumptiezout. Industriezout kan worden geleverd in Pallet zakken (25kg) en in Bigbags (1000kg). Bekijk deze video als u meer wilt weten over de verpakkingsmogelijkheden voor chemicaliën. Via de onderstaande knoppen kunt u naar de productpagina`s waar u een vrijblijvende offerte kunt aanvragen.

Over ViVoChem

ViVoChem is dé B2B-partner op het gebied van distributie, opslag, drumming en export van verpakte grondstoffen. Wij hebben meer dan 130 jaar ervaring in de chemische distributie en kunnen u dus verzekeren van geruime kennis, expertise en know-how. Wij staan klaar om u te helpen met al uw processen.

Meer informatie

Contact opnemen met ViVoChem

ViVoChem levert verschillende soorten zuiverheden natriumchloride en kaliumchloride die te gebruiken zijn als industriezout en consumptiezout. Benieuwd of natriumchloride en kaliumchloride toepasbaar zijn in uw bedrijf? Neem contact op met onze verkoopafdeling, zij helpen u graag verder. Vul het onderstaande contactformulier in en u wordt binnen 1 werkdag teruggebeld.  Wij leveren industriezout in Pallet zakken (100 kg) en in Bigbags. Bekijk deze video als u meer wilt weten over de verpakkingsmogelijkheden voor chemicaliën.